Бахова терапия за спокойна бременност и раждане

Д-р Едуард Бах е лекар и хомеопат от британски произход, който вярвал, че личността на пациента е много по-важна от тялото при лекуване и осъзнал, че една велика любов, една определена цел в живота е решаващ фактор за човешкото щастие и здраве. Посвещава работата си на откриване типове личности и подходящите растителни лекове за тях.

Изработва метода „Цветя на Бах“, който е форма на алтернативна медицина. Д-р Бах използва метод, наречен от него „слънчев метод“. Той се концентрира върху менталните и емоционални симптоми, тъй като смята, че те водят до всички други проблеми. Всеки един от неговите препарати е предназначен за определени емоционално-ментални проблеми. Смята, че негативните емоции са по-дълбоката причина за заболяванията на човека.

Цветните лекове са напълно приложими в домашна обстановка от всеки. Те се приемат най-често във формата на капки.

Твърди се, че д-р Бах разработва система, която има силата да лекува. Според него, когато човек е спокоен и щастлив, той е здрав! Есенциите са полезни и безвредни, нямат странични ефекти и влияят на емоциите.

И до тук с „историята“. Научих всичко това от събитие за бъдещи майки, на което присъствах във Велико Търново, организирано от Happy Mums. Доколкото разбрах, при интерес има разнообразие от книги на тази тема, които могат да се прочетат. След тези разяснения кой е д-р Бах и какво е Бахова терапия, бяха представени въпросните есенции за спокойна бременност и раждане.

sky-clouds-sunset

Есенции по време на бремеността:

 • Орех, Walnut – есенция на промяната. Осигурява прехода. Свързва се с принципа на новото начало и непринудеността. „Дали ще се справя?“
 • Хрущялка, Scleranthus – есенция на вътрешното равновесие. Против повръщане, промени в настроението, прилошаване. Свързва се с дилема, съмнения в избора, колебания. „Да бъде или не?“
 • Лиственица, Larch – есенция на самоувереността. Символизира вярата в собствените способности.

Есенции при раждане:

 • Лиственица, Larch.
 • Дива ябълка, Crab apple – есенция на универсалната чистота. Свързва се с реда и съвършенството.
 • „Спешна помощ“, Rescue – Най-известната и най-универсалната комбинация на д-р Бах. Съдържа Cherry Plum (за самообладание), Clematis (срещу слабост), Impatiens (срещу вълнение, тревога), Rock Rose (срещу паника) и Star of Bethlehem (срещу шок).
 • Червен конски кестен, Red chestnut – Свързан е с душевните потенциали на грижата и обичта към другите, силна енергийна връзка между два индивида.
 • Трепетлика, Aspen – есенция на безстрашието. Създава чувство на сигурност и защитеност.

Есенции след раждане:

 • Маслина, Olive – есенция на възстановяването. Използва се при изтощение, при дълго раждане. Свързва се с покоя и равновесието.
 • Витлеемска звезда, Гарвански лук, Star of Bethlehem – Свързва се с душевния потенциал на пробуждането и насочването. Освобождава блокираните енергии. При последици от шок и душевни травми.
 • Дъб, Oak – есенция за вътрешна сила и издържливост. При изтощение, дълго раждане, за възстановяване. Свързва се с душевния потенциал на силата, издържливостта и твърдостта.

Есенции при кърмене:

 • Червен конски кестен, Red chestnut
 • Бял бор, Pine – Свързва се с разкаянието и опрощението. За да се освободиш от чувството за вина, усет до къде се простират границите на личната отговорност.
 • Мимулус, Mimulus – есенция на смелостта. При страх от нещо конкретно.

 

Това са по-важните есенции, които успях да запиша. Надявам се да бъдат полезни. Успех!

“Не съществува истинско излекуване без промяна на начина на живот, без мир в душата и без усещане за вътрешна радост.”

Едуард Бах

wood-nature-cone-forrest


Photos by Pexels 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s