Валентинки

Свети Валентин, наричан още „Ден на влюбените“, е празник, на който влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица. Питалили сте се някога кой обаче е Свети Валентин? Защо се празнува този празник и защо е наречен така?

Известни са няколко истории за Св. Валентин. Най – разпространената е следната:

„Свети Валентин бил лекар и свещеник, живял по времето на император Клавдий II, който водил много войни. Императорът бил затруднен при набирането на нови доброволци за армията си –  никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Императорът решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Затова той забранил сватбите и годежите за да станат доброволците повече. Свещеникът Валентин обаче венчавал влюбените двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.“

Съществува друга разпространена история за Свети Валентин:

„Валентин бил млад лечител, който тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си. Веднъж при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че слепотата била неизлечима, но обещал, че ще направи всичко възможно момичето да прогледне. Направил мехлем за очите й и наредил момичето да дойде пак при него след известно време. Минали няколко седмици, но девойката така и не прогледнала. Но нито тя, нито баща й не губили вяра и продължавали с мазането на очите. Един ден римски войници нахълтали в дома на Валентин, унищожили лекарствата, а него го арестували заради религиозните му убеждения. Бащата на сляпата му пациентка искал да му помогне, но нямал тази възможност. Единственото нещо, което успял да направи, било да му занесе хартия и мастило. Свети Валентин написал прощално любовно писмо на девойката, а след няколко часа го екзекутирали. Надзирателят предал бележката, тя я разгърнала и открила в нея жълт минзухар. На нея пишело: “От твоя Валентин”. Станало чудо – девойката прогледнала. През 496 г римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца – 14 февруари – за ден на св.Валентин.“

И така, появява се традицията за разменяне на любовни послания под формата на т.нар. „валентинки“. Символи на любовта стават сърцето и образа на Купидон. Най-популярните подаръци, разменяни между влюбени, са розите и шоколадите – мъжете подаряват цветя, подаръците трябва да са и сладки. Цветът на празника е червеният (друг символ на любовта).

red-love-heart-typography

Първата валентинка била написана от принца на Орлеан – Чарлз, който бил затворен в Лондонската кула, през 1415 година. Той искал да каже на съпругата си колко много я обича.

В различните страни има и различни обичаи за празника. В Шотландия например, за младите необвързани хора се организирал фестивал на Св. Валентин. На този фестивал всеки пишел името си на лист хартия, който пускал в голяма кутия. Разигравала се томбола и се теглели двойки имена – на мъж и на жена.

В страната на изгряващото слънце на 14 февруари се поздравяват само мъжете. Японките им поднасят подарък шоколад, най-често под формата на фигурка на Св. Валентин. Смята се, че само на този ден жената може, без да развали репутацията си, да се обесни в любов на мъжа.

В Германия немците смятат любовта за лека лудост и за тях Св. Валентин е покровителят на побърканите. За това на празника психиатричните домове са украсени с алени ленти и балони, извършват се и специални богослужения.

Във Франция е прието за Деня на влюбените да се подаряват скъпоценности и бижута, както и романтични послания в стихотворна форма.

В Испания се изпращат любовни послания с помощта на пощенски гълъб. Всички съпрузи трябва също да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг.

В Дания се подаряват изсушени бели цветя. Там се разменят и т.нар. „невидими“ картички – чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина.

В Италия наричат празника „Сладък ден“ и си подаряват лакомства, като задължително се изпращат и валентинки по пощата в розов плик, запечатани с целувка, без адреса на подателя. В Торино има обичай годежите да се провеждат на тази дата.

В Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият мъж, когото видят, става техен съпруг. Друг обичай е да хвърлят в реките или езерата сгънати хартийки с написани върху тях имена на мъже. Първото изплувало листче подсказва името на бъдещия съпруг.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия.

Само в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили Св. Валентин за национален празник.

sun-heart-autumn-leaf-39379

В България на 14 февруари освен Св. Валентин – празника на влюбените,  се отбелязва и Трифон Зарезан – празника на виното.

За всички, които празнуват в България: пожелавам Ви да сте пияни от любов! 🙂

Пожелания за валентинки:

  • Искам да споделям с теб всеки изгрев и всеки залез. Ти изпълваш моя свят. Обичам те!
  • Казват, че любовта идва само веднъж, но това не е вярно, защото се влюбвам в теб всеки път щом те видя. Честит Свети Валентин!
  • Откакто се срещнахме за първи път, сърцето ми принадлежи на теб!
  • Казват, че никой не е съвършен, докато не се влюбиш в него. Ти за мен си самото съвършенство!
  • Моето щастие с твоето име наричам, защото ти съществуваш и аз те обичам!
  • Искам да си до мен сега, да ме хванеш за ръка и заедно да споделим празника на любовта.
  • Ти винаги ще си в моите мисли и в сърцето ми. Обичам те!

Източници:  Wikipedia; „Розали“; „Имената“;  „Днес БГ“


Photos: by Pexels 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s