Д-р Карп и четвъртият триместър

“Д-р Харви Карп е  американски педиатър, специалист по детско развитие и професор по педиатрия в Медицинското училище на Южно Калифорнийския университет. Завършил е медицина в Ню Йорк, практикувал е в Детската болница в Лос Анджелис, изкарал е допълнително обучение по амбулаторна педиатрия и детско развитие в Калифорнийския университет. 
В своята над 30-годишна педиатрична практика е обучил хиляди родители как да успокояват новородените си съкровища, да ги приспиват успешно и за дълго, да правят себе си и децата си… щастливи заедно. 
Ню Йорк Таймс нарича методите му, описани в първата му книга „Най-щастливото бебе в квартала“ (The Happiest Baby on the Block – 2003 г.) „Катурването на д-р Спок“. Книгата е преведена на повече от 20 езика, едноименният диск се разграбва като топъл хляб, по нея се правят курсове за обучение на родители в болници и клиники, в групи за подкрепа. “

pexels-photo-69096Josh Willink

Photo by Josh Willink

Според д-р Карп човешките бебета се раждат по-рано от необходимото за развитието им – липсва им още едно тримесечие, т.е. липсва им четвъртият триместър. Затова и плачат много и са неспокойни през първото тримесечие след раждането си.

Те плачат, защото им липсва комфорта в утробата на майката и защото са незрели и недоразвити. Родителите трябва да осигурят подобна околната среда на тази, в която бебето е свикнало – утробата. Точно за това, д-р Карп разработва техника от 5 действия, които да успокояват бебетата и които да се прилагат през трите месеца след раждането.

Ето ги и петте стъпки за успокояване на бебето от книгата на д-р Карп – „Най-щастливото бебе“.

pexels-photo-29910

Петте правила:

  1. Повиване

Стегнато и плътно обгръщане на тялото с пелена. Задължително се прибират ръчичките на бебето, а краката могат да останат и свободни.

  1. Поставяне на бебето да лежи или настрани или по корем (докато се успокои, не за спане)

Странична поза или по корем в ръцете на мама или татко.

  1. Ш-ш-ш

Издаване на висок бял шум – шум, с който бебето е свикнало от утробата. Толкова силен, колкото е и плачът на бебето. Той елиминира останалите шумове от околната среда. Можете да пуснете сешоар или прахосмукачка.

  1.  Люшкане

Ритмично, поклащащо и подрусващо движение. Дланите ни се поставят под главата на бебето, но те не обгръщат и не крепят самата глава. Започваме да люлеем бързо и ритмично, краката ни да са стъпили на пода за опора.

  1. Сучене

Сучене на каквото и да е – от гърдата ви до пръст или залъгалка.

pexels-photo-69100Josh Willink

Photo by Josh Willink

Техниката на д-р Карп се използва при проблем с коликите и ако е правилно приложена е доста ефективна. Петте стъпки включват успокояващия рефлекс на бебето.


За усвояване на техниката: Вижте видео клипове в Youtube (има и на български език).

Advertisements

2 thoughts on “Д-р Карп и четвъртият триместър

  1. Pingback: Идеи за справяне с коликите | Aleksandra Georgieva

  2. Pingback: За гледането на бебето | Aleksandra Georgieva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s