Твоята нова професия: Да бъдеш майка. Ами таткото?

Да, няма съмнение – да бъдеш майка е едно от най-прекрасните неща на света! И не може чувството да се опише с думи… Да, говоря за онова щастие, когато видиш отражението си в очите на малкото човече.

Но каква е ролята на таткото след раждането? Все пак не може ние „да вършим цялата работа“, както се казва! Особено в днешно време, когато се говори за равни права между половете. И когато от жената се очаква не само да бъде майка, но и да работи, и да поддържа дома! Но това е друга тема.

Мисълта ми е: татковците са длъжни (според мен) да помагат. Казвам го, защото съм убедена, че в България все още съществуват онези мъже (изкушавам се да сложа думата в кавички!), които очакват от жената да се грижи изцяло сама за бебето, та и да им готви и чисти!

Все пак ние сме се грижили 9 месеца за малкото човече… Защо трябва да продължаваме сами да се справяме с грижите?!

bench-sea-sunny-man

С какво може да помогне таткото при грижите за малкото щастие според Вас? Ето моите идеи.

1.При кърменето

Не казвам, че таткото може да кърми (ха-ха). Но може да помогне като осигури комфорт на майката при кърмене: да донесе нещо, от което тя има нужда, докато кърми например (било то вода или допълнителна възглавница). Друго, което може да направи, е да поеме бебето при смяна на гърдите – да го подаде на майката за втората „порция“ кърмене.

coffee-cup-bed-bedroom

2.При хранене с шише (АМ или кърма)

Тук обаче изцяло това може да се свърши от таткото. Слага изцедената кърма или адаптираното мляко в шише, затопля го на нагревателя (ако има нужда) и храни бебчо.

3.При къпане

За къпането мисля, че задължително таткото трябва да помага (когато става дума за малко бебе), особено ако не е паднало още пъпчето. Той може да държи бебето над коритото, докато майката го полива с вода и го насапунисва. Може да се получи и обратното реално, но не виждам защо.

4.При масаж

Няма значение от кой родител ще бъде извършен масажа на малчо. Всеки един може да се научи какви са техниките на бебешкия масаж и как се прилагат.

fruitiful-fruitful-fruity-39001

5.При успокояване на бебето

Гушкане, люлеене, пеене… Все неща, които скрепяват връзката с малкото човече. Кой каза, че само мама трябва да ги прави?

6.При смяна на памперс

Отново: всеки може да се научи как се сменя памперс. Да не кажа дори, че това е най-лесното нещо при гледане на бебето. Таткото спокойно може да го поеме изцяло като задължение вместо майката.

Моето заключение:

Таткото може да помага на практика с всичко! И също: да върши изцяло всичко, с изключение на кърменето.

pexels-photo (5);ohigzadf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s