8 стъпки: Как да спестяваме

Тук предлагам няколко (осем, ако трябва да съм точна) лесни начина да спестим пари. Опитвам се да изпълнявам всички от тях, но разбира се най-лесно е, ако се увеличат доходите като цяло. Само че това става малко трудно, особено ако сте в отпуск по майчинство (поне аз не намирам начин как това да се случи).

Пазарувайте от разпродажби

Всяка жена знае, че в края на сезона има разпродажба във всеки магазин! Да, говоря за любимите ни дрехи и обувки! Идва есента и, очевидно, имате нужда от есенни дрехи. Но навсякъде са разпродажбите на летни дрехи. Защо не си купите лятната рокля, която е само 2 евро (намалена от 20 евро, например)? Сега не ви е нужна, но следващото лято ще имате чисто нова рокля (и ще сте спестили 18 евро!).

woman-hand-desk-office

Създайте си бюджет

Следете си всички транзакции. Така можете да забележите, че плащате за нещо, което изобщо не ви е нужно. Понякога телефонните компании примерно добавят нещо към фактурата, което е трябвало изрично да бъде отказано, без да сте уведомени (говоря от опит).

pexels-photo-5yflaowel

Буркан за пари

Намерете празен буркан и в края на всеки месец слагайте по нещо в него (някой друг лев). Пълнете го с парите, които не сте похарчили от предния месец в началото на новия месец. Малко по малко, бурканът ще се напълни.

Резервирайте по-рано

Когато правите резервация по-рано, можете да намерите по-добри и по-евтини варианти. Отнася се до полети, хотели, туристически агенции. Повечето туроператори дори имат намаление за „Ранни записвания“.

pexels-photo-25349

Заделяйте стотинките от рестото

Когато пазарувате, често касиерите или продавачите ви връщат като ресто много стотинки (центове). Те ви пълнят портмонето и то става тежко, защо не ги отделите? Сложете ги в буркана за пари, примерно.

Търсете намаления

Както при пазаруване от разпродажби: някои продукти са намалени по магазините. Ако търсите намаления, спестявате пари. Така не купувате продукта на пълната му цена.

pexels-photo-26943

Контролирайте се!

Ще си купя обувките! Не са толкова скъпи, а ми стоят страхотно! Да, определено ще си ги купя! Но имам ли нужда от тях? Вече имам 4 чифта, подобни на тези… Но тези ми харесват толкова много! Но нямам нужда от тях… В заключение: Не си купувайте обувките!

Допълнително: бебешки покупки

Говоря от опит: винаги купувайте бебешки дрешки един размер по-големи! Бебетата растат толкова бързо, че накрая може да купувате дрешки на всеки 2-3 седмици.

Други идеи?

pexels-photo-97083

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s