Твоята нова професия: Да бъдеш майка. Първото захранване на сина ми

Първото захранване на сина ми като продължителност беше може би около 5 минути. Приготовленията за него – 30 минути.

Малчуганът беше на възраст 5 месеца и 1 седмица. Вече можеше да стои седнал с помощ от нас (ако не е в столчето), да си държи и върти сам главичката, да хваща с ръчичка каквото докопа. Теглото му от раждането беше над удвоеното (роди се 3,880 кг, при захранване беше 8,600 кг). Постоянно търсеше какво да захапе и какво да си сложи в уста, за да го „опита“. И така преценихме, че вече са на лице признаците за начало на захранването. (Виж: Твоята нова професия: Да бъдеш майка. Захранване – готови ли сме?)

Купихме му столче за хранене, което да му е удобно. Всъщност, като го избирахме, малкият беше с нас и в магазина направо си го сложихме да седне и да постои в столчето. Купихме му бебешки лъжички ( 2 броя в комплект) и купичка.

pexels-photo-105890-tracey-shaw

Photo by Tracey Shaw

Методът, който избрах за захранване, е с лъжичка – даване на пюрета. Реших първо да започнем с еднокомпонентни зеленчукови пюрета, като за първи зеленчук избрах морков. Казвам реших, понеже има майки, които избират плодови пюрета или някакви други храни, въпреки че не е препоръчително. След моркова, трябваше да преминем през всички други зеленчуци (възможни) и да следим дали ще има някаква реакция към тях (например, обрив). И след това, когато видим, че са „безопасни“, да преминем към многокомпонентни зеленчукови пюрета.

И така, дойде време да започнем захранването. Нагласихме столчето за хранене. Сложихме сина ни в него и му закачихме един лигавник. Аз се приготвих с купичка и лъжичка и малко пюре, а таткото приготви фотоапарата на режим видео. Поднесох лъжичката към сина ми, като на връхчето й бях сложила съвсем малко пюренце. Първа реакция: мръщене. Доста забавно беше! Ха-ха! Втора реакция: повече мръщене и озъртане. Пада морков по дрешки и столче. И накрая човекът си взе сам лъжичката с ръчичка и започна да я хапе и да се опитва да я дъвче.

tomatoes-eggs-dish-the-green-plate-51163

Всичката работа: 5 минути. Беше по-скоро като игра, а не като хранене. След това продължихме с кърмене. Въпросът беше да започнем: аз бях притеснена как малкият ще реагира, но всъщност място за притеснение няма. То се измести от вълнение! И си имаме и видео на първия опит на „твърда“ храна на Макс.

След 5 дни на морков (давам му го около обяд, между 11 и 12 часа), преминахме на тиква. Сега сме на пащърнак и след него минаваме на сладък картоф, после броколи, бял морков и карфиол. За сега няма никакви реакции, които да са индикатор за алергия или нещо друго. Водя му и дневник на захранването, докато преминем през всички пюрета. Всеки ден увеличавам количеството на даваното пюре малко по малко. Но никога не го насилвам да изяжда всичко – яде колкото той поиска. Когато мине месец от началото на захранването му, ще включа и второ ядене на ден – по някое време сутринта.

За сега: от моркова, тиквата и пащърнака, на Максим най-много му харесва пащърнака.

Успех със захранването, скъпи дами! Bon apettit, бебчета! 🙂

pexels-photo-60252

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s