Твоята нова професия: Да бъдеш майка. Абсурди…

Скъпи мами,

Сигурна съм, че по заглавието вече знаете за какво ще бъде този пост. Живеем в 21-ви век: време, в което медицината напредва с „бясна“ скорост; време, в което непрекъснато се правят нови и нови изследвания; време, в което няма граници за търсене и намиране на необходимата информация!

Искам да наблегна на последното: информация! Не живеем вече в „онова време“, в което са израснали майките и бащите ни… Когато не е имало мобилни телефони, Интернет, компютър  (лаптоп) във всеки дом, социални мрежи, книги на каквито и да било теми в безброй книжарници… Да си призная: аз съм родена в това „друго време“ – демокрация. Не знам какво значи липсата на информация. Не знам какви граници са имали родителите ми в това отношение – чувала съм само истории от тях.

pexels-photo-29843

И сега, когато вече съм майка, наистина се учудвам на т. нар. от мен абсурди, които срещам в социалните мрежи. Във фейсбук има вече доста на брой групи за майчинството, което като цяло е добра идея – жени да споделят мнения и да помагат на други жени. Но… Откакто членувам в тези групи, не спират да ме смайват нещата, които срещам… Как е възможно?! Какви са тези абсурди, които се прилагат?! Никой ли не чете съвременна литература?! Защо неща, които са се правели преди 30-40 години може би (тук си измислям, не знам кога са се прилагали), се правят и сега, когато е доказано, че са вредни?!

Ето най-честите абсурди, които чета в нета…

startup-photos

1.Осоляване на бебето при къпане

Правилно прочетохте: да къпеш бебето със сол. Това се правело за да не мирише потта на бебето.

Не е само абсурдно, но и опасно.

2.“Захранване“ на бебето със сокчета

Въпреки всички изписани книги по темата за захранването, въпреки широко разпространената информация за вредите от ранно даване на сокчета на бебето, въпреки препоръките на Световната здравна организация… В България още се разпространява „захранване“ на бебето със сокче.

FYI: Сокчета, според повечето източници, се дават около годинката. Казвам „около“, понеже срещнах и информация над 8 месеца.

belly-care-feeding-bottle-41222

3.Кисело мляко вместо кърмене / адаптирано мляко

И това съм срещала: майката нямала кърма и тръгнала да дава кисело мляко на бебето…Защо?! Няма ли достатъчно адаптирани млека в магазините?

FYI: Киселото мляко, според повечето източници, се дава около годинката.

4.Други абсурди за захранване

Тук да спомена други абсурди на тема захранване, които съм срещала. Веднъж видях клипче на бебе, което яде локумена вафла. Не знам на колко месеца беше бебето. В клипчето то беше по корем, с изправена главичка и майката му поднасяше локумената вафла. Под клипчето имаше много коментари. В един от коментарите майката се хвалеше, че бебето на 4 месеца е яло кюфте.

Другият въпрос: възраст за захранване. Очевидно има бебета, които на 2-3 месеца вече са захранени. Защо? Захранването състезание ли е? За къде се бърза? Наистина не разбирам.

baby-handle-tiny-father-51966

5.Даване на подсладена вода

Вие водата със захар ли я пиете? Защо трябва бебето да я пие подсладена тогава?

Съществува схващане, че за жълтеница трябва да се дава вода с глюкоза. Което, естествено, според специалисти е погрешно. За по-продължителна жълтеница има процедури като фототерапия…

pexels-photo-196649

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s