Твоята нова професия: Да бъдеш майка. Бебеносенето и моят опит

Скъпи майки,

Този пост няма да бъде за изкуството на бебеносенето. Няма да си говорим нито за ползите от него, нито колко е добро то за бебето, нито пък как се осъществява. Има предостатъчно информация за тези неща в Интернет. Тук ще ви разкажа на кратко за моя скромен (наистина много скромен) опит с бебеносенето.

Кога започна той? Май докато бях още бременна… Тогава с бъдещия татко четяхме много и се интересувахме от всичко. И естествено попаднахме на информация за вредите от кенгуруто и предимствата на слинга. Та, какво направихме – купихме слинг. Слинг за бебчо, шит по поръчка, приятен цвят и решителност да го ползваме.

pexels-photo-120232-Josh Willink

Photo by Josh Willink

После? Родих. Научихме се как се връзва слинга. Няколко опита за носене с него – синът ни реве, та реве. И накрая си казах: защо пък? Да, това е добро за детето. Да, за мен също е добро. Обаче след като ми създава само нерви – защо трябва да си го причинявам? И това беше със слинга.

След това? Нищо. Карахме си с количката. Синът ни много си я обича – сяда си като шеф, „простира“ си ръцете и се оглежда постоянно, да не изпусне нещо. Но… Винаги има едно „но“. В момента живеем във Велико Търново. Спор няма – красив град, само че с ужасни улици, плочки, тротоари и т.н. Сега ще кажете, че не е вярно – да, в центъра на града са „ремонтирани“ тези въпросни тротоари, но ние не живеем в центъра. Да не говорим, че в блока, в който живеем няма рампа на стълбището.

pexels-photo-205714-Alison Burrell

Photo by Alison Burrell

И така пак се замислих за бебеносенето. Това стана преди месец и нещо – малкият беше на 9 месеца. Имам само една дума за вас, свързана с бебеносенето: УДОБСТВО. Не, аз не ходя по бебеносещи срещи. Ергономична раница бях слагала точно 2 пъти (раницата на една приятелка). Не се интересувам и от тези библиотеки за слингове и раници. Пробвах да си наема веднъж раница – не стана (не говоря за библиотеката, която съм посочила в линковете по-долу, а за друга). Не следя и различни сайтове или фейсбук групи за бебеносене. Даже не знаех какви размери на ергономичните раници има. За производители и марки пък да не говорим…

Само че, когато един ден бях сама с малкия вкъщи и трябваше да отида за нещо до магазина… Представете си: трябваше първо да смъкна количката, докато синът ми е сам в апартамента, после да се върна за него, след това да „изкатеря“ един от многото търновски баири, да зарежа количката пред магазина, защото е много тесен за нея, да нося сина ми на ръце, докато държа кошница за покупки и пазарувам…И до там. Ще си купувам раница.

baby-caucasian-child-daughter-53590

Tula Standard от единствения бг онлайн магазин за тези ергономични раници (поне не намерих друг). Дойде много бързо. Ден първи: четене на инструкции. Естествено, малкият го бях сложила погрешно в раницата… Ден втори: ще ми откъсне раменете, толкова тежи.  Следващите дни: започнах да свиквам малко по малко.

Мислех си, че синът ми няма да хареса носенето в раница, след неуспешните опити със слинга. Само че не – много се радва, много му харесва. А когато го сложих веднъж на гръб – смя се с глас от кеф. И така, цъкаме си. Вече излизането е бързо и е навсякъде. Подвижни и мобилни, той се радва, на мен ми тежи, но си караме и разходките, и работата. Отново: УДОБСТВО. Сега ще ходим на първата ни лятна почивка заедно – дори не мислим и да „мъкнем“ количката с нас.


P.S.

Петя, много ти благодаря отново за помощта!

pexels-photo-217860


 

Малко полезни линкове за тези, които се интересуват:

http://roshavo.com/oc/index.php?route=common/home Онлайн магазин „Рошаво“ (раници: Tula, Boba, Isara, Beco)

https://kayadesign.net/ Онлайн магазин за български ергономични раници „Кайа“

https://www.facebook.com/groups/1864713443740553/?multi_permalinks=1887292744815956&notif_t=group_activity&notif_id=1493472976775789 Библиотека Slingomania, гр. Русе (Много отзивчиви!! 🙂 )

https://www.facebook.com/groups/babywearers/ Фейбук група

https://www.facebook.com/groups/baby.in.sling/ Фейсбук група

https://babysling-bg.com/2017/01/31/%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3/ Полезна информация за слингове

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s